top of page

Τί είναι το Kung Fu


Τί είναι, για εμάς, το Kung Fu

Ως Kung Fu έχει επικρατήσει να λέμε τις Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες. Όμως, στην πραγματικότητα 'Kung Fu' είναι μία γενικότερη έννοια που αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο που μπορεί να επιτύχει όποιος αφιερωθεί σε μία τέχνη - οποιαδήποτε τέχνη. Kung Fu, λοιπόν, είναι αυτό που επιτυγχάνει κάποιος μετά από χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς στην τεχνη του.

Σήμερα όμως το Kung Fu φαίνεται να έχει χάσει αυτό το θεμελιώδες νόημά του. Υπάρχει μία εσκεμμένη απομάκρυνση από την πραγματική παράδοση για χάρης μίας κατασκευασμένης ψευδαίσθησης αυθεντικότητας, που απευθύνεται σε πελάτες που αναζητούν μία 'εμπειρία'. Το αποτέλεσμα είναι η εξάσκηση των κινέζικων πολεμικών τεχνών να έχει κατευθυνθεί είτε προς μία απολογητική στάση, προσπαθώντας να ακολουθήσει και να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη δημοτικότητα του MMA και του Street Fighting, είτε να παρουσιάζεται ως μία new age, (ψεύδο-) πνευματική πρακτική, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την yoga.

Προσπαθόντας να πουλήσουν το προϊόν που ονομάστηκε 'Kung Fu' και να προσελκύσουν πελάτες, το μετέτρεψαν σε κάτι που δεν είναι και δεν ήταν ποτέ. Το παραδοσιακό Kung Fu δεν είναι μόνο κλωτσιές και γροθιές. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα άθλημα και δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί το MMA. Δεν είναι ούτε μία new age, πρακτική για γαλήνη και όμορφα συναισθήματα. To Kung Fu είναι σκληρή δουλειά. Σκληρή, επίπονη, βαρετή, απαιτητική και πολύ μακροπρόθεσμη πρακτική - τόσο που απαιτεί μία ολόκληρη ζωή. Το Kung Fu είναι σεβασμός, πειθαρχεία, προσωπικός αγώνα, πολύς ιδρώτας και ατελείωτη πρακτική. Βεβαίως και το Kung Fu θα πρέπει να σου διδάξει πως να μάχεσαι (γιαυτό και διάλεξε το σύστημα και τον δάσκαλό σου με πολύ προσοχή) όμως εσκεμμένα θα πάρει τον μακρύ και όχι τον σύντομο δρόμο προς τη μάχη. Γιατί, εν τω μεταξεί, θα δυναμώσει και θα σκληρίνει το σώμα, το χαρακτήρα και το πνεύμα σου, θα βελτιώσει την υγεία σου και θα σου χαρίσει μία νέα, πολύ δεμένη οικογένια. Το τίμημα όμως είναι μεγάλο: η καρδιά σου και η ψυχή σου, τα κόκκαλα και ο ιδρώτας σου.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page